Вашата оценка 5 от 1 глас

Екскурзия Скандинавия със самолет - разшиерн тур

Транспорт: Самолет
8 дни / 7 нощувки
Имате въпроси? Обадете ни се? 0700 300 32 на цената на градски разговор
Маршрут:
София - Любек - Копенхаген - Осло - Берген - Зьогнефиорд - Телемарк - София
Дати на отпътуване:

Добави в желани
Програма
Цени
Хотели
Допълнителни услуги
1 ден полет до Любек
Среща на групата на летище София, Терминал 1, за полет до Любек в 18.10 ч, пристигане в 19.40 ч. местно време, среща с екскурзовода и трансфер до хотела. Настаняване и нощувка.

2 ден Ханзейския Любек, Копенхаген
Закуска. Разглеждане на Любек – Кралицата на Ханзата, градът на седемте златни кули, наречен така заради шпиловете на петте огромни готически катедрали и двете масивни кули на вратите към Стария град. Пешеходна разходка: Кметството и сградите около него с неповторима средновековна атмосфера от късния 13 век, Катедралата на Любек, църквите Свети Петър, Мариенкирхе, болницата Свети Дух, аристократичните къщи с типичните северногермански триъгълни начупени фасади. Тук започва разказът за Ханзата – най-мощния търговски съюз в Европа, обединяващ 150 града и неговата столица Любек. Продължението на темата е след няколко дни в Берген, преден пост на Лигата, контролирала главните търговски пътища. Отпътуване за Копенхаген с ферибот до датското пристанище Рьодби, пътуването по море отнема 45 минути. Автобусна и пешеходна обиколка на Копенхаген: започва със зданието на Кметството, уникален образец на оригинално архитектурно решение със съчетанието на различни художествени стилове. Продължаваме с двореца Кристиансборг, Борсата, Старото и новото пристанище, двореца Амалиенборг, Фотопауза при “Малката русалка” от приказките на Андерсен. Настаняване в хотел и нощувка.

3 ден Копенхаген и Елсинор, замъкът на Хамлет
Закуска. Свободно време в Копенхаген за разходка по най-дългата пешеходна улица в Европа – Сторгет, посещение на Глиптотеката Карлсберг или увеселителния парк Тиволи. По желание и срещу допълнително заплащане: екскурзия 4 часа до Елсинор /47 км/, за да посетим замъка Кронборг. Този замък е познат на всеки, чувал някога за Хамлет, защото действието се случва именно тук. Всяка година по традиция той отново се превръща в сцена на драматичните събития, а световно признати театрални трупи и актьори показват своята версия на гениалната творба на Шекспир. Казват, че и до днес в замъка в полунощ се появява духът на бащата на Хамлет. Но дори и без него замъкът е достоен за посещение – неповторим в своята красота и мощ на непристъпна крепост, охраняваща единствения вход в Балтийско море. Ще посетим кралските апартаменти, Рицарската бална зала, подземията със статуята на Холгер Датски. Хората вярват, че ако някога Дания изпадне в беда, той ще се събуди от вековния сън, за да я защити и спаси от враговете! Връщане в Копенхаген. В 17.00 ч. отпътуване с круизен кораб през Северно море за Осло. На борда има барове, ресторанти, казино, free shop. Настаняване в каюти. Развлекателна програма на кораба и възможност за вечеря на блок маса /срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

4 ден Осло
9.00 ч. пристигане в Осло. Осло е пристанищен град и запознанството с него започва от морето. Още преди да акостира корабът, от палубите се любуваме на зелените острови и полуострови на Ослофиорд. Крайбрежната улица Акер Брюге е многолюдна и пълна с живот. Погледът ни е поразен от съвременното футуристично здание на Новата Опера, открита през 2008 година. Необичайната архитектура на това здание от стъкло и мрамор го превръща в едно от най -популярните забележителности на Осло. Недалече се намира и замъкът Акершус /13- 18 век/, исторически комплекс, в който са погребани норвежките монарси. Обиколката на града включва още Кралския дворец, Кметството, парка “Вигеланд” с 212 скулптурни фигури – най-голямата сбирка под открито небе, дело на един човек – талантливия скулптор Густав Вигеланд. Тъга и радост, любов и ненавист, младост и старост, родители и деца – всички емоции, които ни съпровождат в ежедневния живот, са застинали в бронз, гранит и ковано желязо в пет композиционни части, всяка носеща своя философски смисъл. С автобуса ще отидем до Бюгдой – Острова на музеите, където на пешеходно разстояние един от друг се намират няколко интересни музея: Музея на викингските кораби, Норвежкия морски музей, „Кон Тики”- разказващ за пътешествията на Тур Хейердал, „Фрам” – корабът, на който Фритьоф Нансен покорява Северния полюс. Свободно време за посещение по интереси. Отпътуване за района на фиордите. Настаняване в хотел в ски - курорт. Вечеря по желание. Нощувка.

5 ден Зьогнефиорд, Фломската железница, Берген
Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане: двучасов круиз по Нерьойфиорд. Това е най-тясното разклонение на Зьогнефиорд, 17 километра между стръмни скали, зелени планински била, в пълното отсъствие на съвременна техника, която да напомни за човешко присъствие – това е пътуване в царството на фиордите! По желание и срещу допълнително заплащане пътуване с Фломската железница. Най - зрелищното пътешествие с влак в света и това не е реклама! Железницата минава по най - стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината! Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд - това е преживяването на Фломската железница, третата по посещаемост забележителност в Норвегия. Билетът се резервира месеци предварително и пътуванете ще се осъществи, ако резервацията е направена достатъчно рано. Настаняване в хотел в Берген. Нощувка.

6 ден Берген, Хардангерфиорд, Вьорингфосен
Закуска. Днес ни очаква разходка по крайбрежната Ханзейска улица. Не само в далечното минало, но и сега Берген е най - важният северен търговски център, разположен на морския бряг. Оттук тръгвали корабите, натоварени с риба и зърно във всички посоки на света. Достойно място в списъка на културните паментници на ЮНЕСКО заема Брюген – кварталът на ханзейските търговци, чиито дървени къщи, боядисани в ярки цветове, сега служат за сувенирни магазини, занаятчийски ателиета, дори нощни клубове! В края на улицата се намира най-старият градеж в Берген – каменната крепост Бергенхус със залата на Хакон и кулата на Розенкранц. Възможност за посещение на Музея на Ханзата. Ще видите и църквата Света Богородица, както и най - големия рибен пазар в Норвегия. Отпътуване за националния парк Хардангервида, за да видим най - известния водопад - Вьорингфосен. За Айдфиорд ще минем през прословутия висящ мост Хардангер. Открит през 2013 год, той е най-дългият висящ мост в Норвегия, а кулите са стъпили на двата бряга заради голямата дълбочина на фиорда. Тук се намираме само на 6 градуса от Арктическия полярен кръг, а глетчерите Хардангенйокулен и Фолгефона осигуряват практикуване на ски спортове дори през лятото. Настаняване в хотел в района на Вогсли. Нощувка

7 ден канала Телемарк
Закуска. Отправяме се към канала Телемарк. Това е най-краткият маршрут между Източна и Западна Норвегия. Огромните врати на шлюзите, механизмите на отваряне и затваряне - всичко е в този си вид, когато през 1892 г. каналът официално е открит и възхитената Европа го обявява за осмото чудо на света! От Шиен до Дален на протежение на 105 километра, 18 шлюзи, някои все още ръчно управлявани, преодоляват от 0 до 72 м над морското равнище. / Шлюз е хидротехническо съоръжение за повдигане и спускане на плавателни съдове между участъци от водни пътища/. Предлагаме ви незабравимо пътешествие между Лунде /един от ръчните шлюзове/ и Улефос, по време на което ще се насладите на живописни места, недостъпни за автомобилния транспорт, между стръмни скали и долини, проправени от човешката ръка /каналът е прокопан с динамит за пет години/. Настаняване в хотел в района на Сондерфиорд. Нощувка.

8 ден полет до София
Закуска /възможен е сух пакет/. 6.30 часа трансфер до летище Сандерфиорд за полет до София в 8.55 часа. Пристигане в 13.05 местно време.