Вашата оценка 5 от 1 глас

Байкал – Сибирското приключение със самолет, влак „Златната катарама” и воден круиз по езерото

Транспорт: Самолет
11 дни / 10 нощувки
Имате въпроси? Обадете ни се? 0700 300 32 на цената на градски разговор
Маршрут:
София-Иркутск-Аршан-Слюдянка-КБЖД-Порт Байкал-Листвянка-остров Олхон-Нос Хобой-Малое море-остров Огой-Уст Ординск-Иркутск-София
Добави в желани
Програма
Цени
Хотели
Ден 1/ 25.08.2018 София – Иркутск
Полет от София в 12:30ч с Аерофлот през Москва. Кацане в Иркутск в 04:00ч. Добре дошли в Сибир! Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/ или подобен. Нощувка.

Ден 2/ 26.08.2018 Иркутск (Включено хранене: закуска и вечеря)
Почивка от полета и късна закуска. След обяд панорамна обиколка на Иркутск - един от най-големите градове на Сибир, град с богато културно и архитектурно наследство. Градът е разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 км от Байкал. Името му произлиза от по-малката река Иркут, която тук се влива в Ангара. Ще видите класическа дървена архитектура, която придава изключителна уникалност на сградите в града, Спаска църква, Московската триумфална арка, Княз-Владимирския храм, паметник на Александър III, крайбрежна на р. Ангара. Иркутск пази спомена на основно средище на интелектуалци, артисти и революционери, заточени в Сибир от Николай I след революцията на декабристите в началото на 19-ти век. Ще посетим музея на декабристите. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 3/ 27.08.2018 Иркутск – Аршан (220 км, около 4 ч) (Включено хранене: закуска и обяд)
Закуска. Отпътуване към Аршан- планински и балнеологичен курорт, което в превод от бурятски означава „целебен извор”. Селището е разположено в Тункинската долина в подножието на източната част на Саянска планина на бреговете на планинска река Кънгарге. Това, което привлича туристие тук са минералните извори с температури от 14 до 40 °С, дацана Бодхидхарма (дацан от бурятски - будистски манастир) , основан преди 100 години от великия свети лама Агван Доржиев и 12-те живописни водопада на р.Кънгарге. Пристигане, настаняване в Комплекс Туяна https://www.tuyana.net/или подобен и обяд с традиционни бурятски ястия. Пешеходна екскурзия до водопадите, будисткия дацан и пазара за сувенири. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4/ 28.08.2018 Аршан - Слюдянка – КБЖД – Порт Байкал – Листвянка (250 км) (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
След закуска заминаване до селище Слюдянка (137 км) , където се качваме на екскурзионен влак „Золотая пряжка” (вагон 1-ва класа) за да започнем пътешествие по КБЖД - Кръгобайкалския железопътен път, който е построен още в царски времена през 1899 – 1915 г, като част на прочутата Транс – Сибирска железница Москва – Владивосток. Пътешествието по КБЖД позволява да видите от една страна на влака планините, а от другата - езерото Байкал! По своята сложност и разходи за строителство, тази част от железния път няма равна сред железопътните линии на Русия. Преди революцията този къс участък от пътя е наречен „Золотая пряжка” - „Златна катарама” на стоманения колан на Русия. Железница минава 89 км по маршрут Слюдянка – Култук –Маритуй – порт Байкал. По пътя има 4 спирки, където ще имате чудесна възможност да снимате поразителните гледки, открили се пред вас. Ще видите много паметници на архитектурното и инженерно изкуство, които са органично вписани в местния пейзаж. Поради особеностите на местния ландшафт, този участък на железницата има повече конструктивни обекта сравнено с всяка друга железница в света. Тук са включени 39 тунела, 16 галерии, 248 виадукта, мостове, подпорни стени с вековна давност и други инженерни конструкции. Най-дългия тунел 777м минава през нос „Половинный”.
Като уникален паметник на инженерно постижение по онова време, КБЖД привлича за изграждането си инженери, архитекти и строители от много държави в Западна и Източна Европа. Въпреки някои реконструкции, галериите и тунелите на КБЖД и до ден днешен изпълняват функциите, за които са предназначени още в началото на XX-ти век. Във влака ще се сервира обяд.
Вечерта пристигаме в порт Байкал. Следва преход с ферибот (20 км, около30-40 мин);през р. Ангара на другия бряг, където ни чака автобус за трансфер до хотел Легенда Байкала 4* https://legend-of-baikal.ru/ru/placement/ или подобен в градчето Листвянка. Настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 5/ 29.08.2018 Листвянка (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
Закуска. Обзорна обиколка на Листвянка, която се намира до самия извор на р. Ангара на северо- западния бряг на езерото Байкал. Това е едно от най-посещаваните места на Байкал. От тук започват много туристически пътеки и водни екскурзии. През лятото е много популярен дайвинга, а през зимата има чудесни условия за сноуборд и ски. Този ден ще започнем с посещение на Свято- Николската църква от края на 19 век, построена само от дърво и музея „Байкал” – единствения музей на езерото в Русия. Посветен на езерото, вдъхновило стотици учени, музеят се намира близо до извора на река Ангара, привлича туристи и ценители от цял свят. Байкал е най-дълбокото езеро в света. В него се вливат над триста реки, а извира само една – Ангара. Дължината на Байкал е 636 километра, а формата му е като полумесец. Ширината му варира от 25 до 80 км, а площа се равнява на държави като Белгия, Холандия или Дания. Считано за най-старото езеро в света, то провокира учени от цял свят и от всички сфери на науката. Спорни са както периодът на произхода му, така и името му. Освен, че е уникален природен феномен, Байкал е и средище на култове, вярвания и легенди, които са живи и днес. Ще направим виртуално пътешествие на дъното на езерото Байкал с “ Батискаф”. Очаква Ви пълна илюзия за гмуркане на дълбочина 1637 м. Филмът е направен от истински подводни снимки, заснети близо до Листвянка, Малое море и остров Олхон.
Следва посещение на дендропарк «Каменушка», посветен на флората и фауната на байкалския регион.
В Байкал живеят над 2500 вида и подвида растения и животни, 2/3 от които обитават единствено този водоем. Идва и първото запознаване с местната кухня – обяд в рибен ресторант с ястие от прочутия сагудай или омул - сладководна риба, от групата на сьомгите, който се намира само в езерото Байкал. След обяд - посещение на връх Камък Черского – най-високата точка в областта на Листвянка. Изкачване със седалков лифт на височина 755 м. От върха на планината, от обзорна площадка, езерото Байкал може да се види в целиат му блясък, както и байкалска обсерватория, р. Ангара и Шаман камък , който се намира точно на границата между Байкал и река Ангара, а в далечините планинските върхове на Хабар-Дабана. И по традиция, като другите туристи, посетили Камък Черского, ще завържем панделка-лента на дърво (а защо, ще разберете на място). Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 6 / 30.08.2018 Листвянка - Талци- Листвянка (40 км) (Включено хранене: закуска и вечеря)
След закуска ще посетим етнографския музей Талци (музей под открито небе) с уникална дървена архитектура от царско време, който се намира на 20 км от Листвянка. Комплексът е разположен на брега на река Ангара, по пътя към езерото Байкал. Музеят е основан през 1966 г и заема 67 хектара. Посещението на музея ще бъде интересно за всеки, който иска да научи повече за бита и духовна култура на местните народи на Байкал – буряти, евенки и др. В музея има около 80 архитектурни паметника от региона на Иркутска област от 17-20 век и етнографски колекции от 10-20 век.
Свободно време за обяд в уютния „Трактир” със сибирска кухня на територията на комплекса.
След обяд ви предстои шоу на дресирани тюлени в местния „Нерпинариум”. „Нерпа” е името на един от трите вида тюлени в света, които живеят в сладки води и който се среща единствено в езерото Байкал. В естествени условия нерпа обитава по цялата акватория на езерото, основно в северната част на Байкал, но се среща и в южната част. Любимо място на байкалските тюлени са островите Ушкани, където има много риба, удобни скали и почти няма хора. Почти е невъзможно да се видят в природата тези предпазливи, плахи животни, но можете да се порадвате на дресирани нерпи. Какво могат тези артисти? Пеят и танцуват, играят топка и дори рисуват картини, които, ако решите, можете веднага да купите. Тук можете да си направите с тях снимка за спомен и да купите сувенири. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7/31.08.2018 Листвянка – ферибот МРС (п. Сахюрта ) - остров Олхон - п. Хужир (200 км, около 6-7 ч) (Включено хранене: закуска и вечеря)
След закуска отпътуване с автобус за остров Олхон, който наричат сърцето на Байкал. Езерото Байкал има 26 острова, Олхон е най-големият. Дължината му е 71 км, а ширината около 12 км. Недалеч от външната източна част на острова се намира най-дълбоката точка в Байкал - 1637 м. На острова има степни равнини със широки заливи, удобни за плаж през лятото, а островът е достатъчно голям да има свои собствени езера. Тук има и истинска сибирска тайга с гъсти гори, както и дори малка пустиня.
Възможност за обяд в ресторант по пътя. Автобусът ще ни закара до пристанище откъдето с фериботна линия през проток „Олхонски врати” с дължина 7 км (30 мин. път) ще стигнем до остров Олхон. На Олхон няма асфалтирани пътища, има само черни и единствения местен транспорт е руски военни джипове „УАЗ” с вместимост около 10 човек. Качване на „УАЗ” и заминаване (35 км, 40 мин)
до централното селище на острова – Хужир, туристически център на Олхон.
Настаняване в Baikal View Hotel 4* https://baikalview.com или подобен и пешеходна разходка за първо запознаване със селището , нос Бурхан и скала Шаманка в Сарайския залив. Нос Бурхан е една от основните забележителности на острова, считан е от местните за свещено място, а преданията твърдят, че божеството Бурхан обитава скалната пещера. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 8 /01.09.2018 остров Олхон – нос Хобой (18 км) (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
Днешният ден е посветен на Олхон и неговото очарование. След закуска ще потеглим с руски военни джипове за нос Хобой, в най-северния край на остров Олхон в близост до най-широкото място на Байкал (79,5 км). В превод от бурятски Олхон означава „Зъб”. По пътя ще направим спирки на местността „Три брата” , пади Узура , залив Саган- Хушун и други живописни кътчета на острова.
Ще прекосим приказни места с величествени скали, степи, пясъчни плажове.
Тук са се съхранили растения от доледниковия период. При хубаво време от върха на нос Хобой се вижда полуостров Свети Нос на източния бряг на езерото Байкал. Езерото е особено красиво по залез слънца. За обяд: пикник на открито.
На връщане, посещение на единствената православна светиня на острова – Храм на Икона на Богородица, който е построен през 2007 г. Вечеря и нощувка в хотела. Вечерта по желание - истинска руска баня с брезови метлички (сауна на дърва).

Ден 9/ 02.09.2018 остров Олхон - круиз по Малое море – остров Огой - остров Олхон (50км) (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
След закуска се качваме на корабче за целодневна екскурзия по Малое море до остров Огой с включен обяд на борда на кораба и посещение на целебни извори Сурхайти. Благодарение на необичайната растителност, много заливи, чистия пясък и красивите скали Малое море е считано за една от най-добрите ваканционни дестинации. Малое море това е частична акватория на езерото Байкал, която остров Олхон отделя от останалата част на огромното езеро. Природните условия на този район са просто великолепни: топло време през цялото лято и благодарение на малката дълбочина температура на водата 19-21 °С. Остров Огой се намира в сърцето на Малое море. Това е най-големият остров на Малое море и вторият по големина на Байкал, простиращ се от запад на изток на 3 км. Едно от свещените места на Азия. Основна забележителност на острова е будиската ступа-субурга, построена през 2005г (в превод от санскрита «suburga» означава «връх»). Вътре се намират свещени текстове, мощи на будистски светци, бронзова статуетка «Майката на всички буди» — Dakini Troma Nagmo. Смята се, че ако осем пъти обиколиш Ступата на Просветлението, можеш да забравиш за притеснения и мъки, да постигнеш хармония със себе си и света. Връщане в хотела,вечеря и нощувка.

Ден 10/03.09.2018 остров Олхон – п. Хужир –залив Загли, ферибот /проток Олхонски врати - Уст Ординск – Иркутск (300 км, около 6ч) (Включено хранене: закуска и вечеря)
След закуска пътуване с джипове „УАЗ” до ферибота, след което продължаваме с автобус по безкрайните тажерански степи до Иркутск. По пътя -спирка за почивка и самостоятелен обяд с местна бурятска кухня. Продължение към Уст Ординския бурятски автономен окръг, където ще посетим Бурятския национален музей. Бурятите са една от най-многобройните народности, живеещи на територията на Сибир. Бурятите са от монголски произход и имат много общи обичаи със своите монголски братовчеди, включително пасторалния номадизъм и използването на юрти за подслон. Говорят на бурятски език и изучаването му е задължително за всички буряти.
Съсредоточени са предимно в Република Бурятия, но също и в Уст Ординския бурятски автономен окръг в Иркутска област и Агинския бурятски автономен окръг в Забайкалски край на Русия, като общо наброяват около 436 хил. души. Други 100 хил. живеят в съседните страни – 70 хил. в Северна Монголия и около 25 хил. в Североизточен Китай. Уст Ординск е интересен, защото тук от поколение на поколение пазят основите на традициите и културата на бурятите. По време на посещението на музея ще се запознаете с Бурятския фолклор, националните игри и шамански ритуали. Продължаваме за Иркутск, който се намира на 70 км път. Настаняване в хотела Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/ или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 11/ 04.09.2018 Иркутск - София
Ранен трансфер за летище и отпътуване в 05:30 с полет на с Аерофлот през Москва. Кацане в България в 11:35ч. Край на програмата.

Байкал – Сибирското приключение със самолет, влак „Златната катарама” и воден круиз по езерото

Байкал – Сибирското приключение със самолет, влак „Златната катарама” и воден круиз по езерото

За офертата

Маршрут:
София-Иркутск-Аршан-Слюдянка-КБЖД-Порт Байкал-Листвянка-остров Олхон-Нос Хобой-Малое море-остров Огой-Уст Ординск-Иркутск-София

Транспорт:
Самолет

Цена от:
4400 лв.

Резервация

Програма

Ден 1/ 25.08.2018 София – Иркутск
Полет от София в 12:30ч с Аерофлот през Москва. Кацане в Иркутск в 04:00ч. Добре дошли в Сибир! Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/ или подобен. Нощувка.

Ден 2/ 26.08.2018 Иркутск (Включено хранене: закуска и вечеря)
Почивка от полета и късна закуска. След обяд панорамна обиколка на Иркутск - един от най-големите градове на Сибир, град с богато културно и архитектурно наследство. Градът е разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 км от Байкал. Името му произлиза от по-малката река Иркут, която тук се влива в Ангара. Ще видите класическа дървена архитектура, която придава изключителна уникалност на сградите в града, Спаска църква, Московската триумфална арка, Княз-Владимирския храм, паметник на Александър III, крайбрежна на р. Ангара. Иркутск пази спомена на основно средище на интелектуалци, артисти и революционери, заточени в Сибир от Николай I след революцията на декабристите в началото на 19-ти век. Ще посетим музея на декабристите. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 3/ 27.08.2018 Иркутск – Аршан (220 км, около 4 ч) (Включено хранене: закуска и обяд)
Закуска. Отпътуване към Аршан- планински и балнеологичен курорт, което в превод от бурятски означава „целебен извор”. Селището е разположено в Тункинската долина в подножието на източната част на Саянска планина на бреговете на планинска река Кънгарге. Това, което привлича туристие тук са минералните извори с температури от 14 до 40 °С, дацана Бодхидхарма (дацан от бурятски - будистски манастир) , основан преди 100 години от великия свети лама Агван Доржиев и 12-те живописни водопада на р.Кънгарге. Пристигане, настаняване в Комплекс Туяна https://www.tuyana.net/или подобен и обяд с традиционни бурятски ястия. Пешеходна екскурзия до водопадите, будисткия дацан и пазара за сувенири. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 4/ 28.08.2018 Аршан - Слюдянка – КБЖД – Порт Байкал – Листвянка (250 км) (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
След закуска заминаване до селище Слюдянка (137 км) , където се качваме на екскурзионен влак „Золотая пряжка” (вагон 1-ва класа) за да започнем пътешествие по КБЖД - Кръгобайкалския железопътен път, който е построен още в царски времена през 1899 – 1915 г, като част на прочутата Транс – Сибирска железница Москва – Владивосток. Пътешествието по КБЖД позволява да видите от една страна на влака планините, а от другата - езерото Байкал! По своята сложност и разходи за строителство, тази част от железния път няма равна сред железопътните линии на Русия. Преди революцията този къс участък от пътя е наречен „Золотая пряжка” - „Златна катарама” на стоманения колан на Русия. Железница минава 89 км по маршрут Слюдянка – Култук –Маритуй – порт Байкал. По пътя има 4 спирки, където ще имате чудесна възможност да снимате поразителните гледки, открили се пред вас. Ще видите много паметници на архитектурното и инженерно изкуство, които са органично вписани в местния пейзаж. Поради особеностите на местния ландшафт, този участък на железницата има повече конструктивни обекта сравнено с всяка друга железница в света. Тук са включени 39 тунела, 16 галерии, 248 виадукта, мостове, подпорни стени с вековна давност и други инженерни конструкции. Най-дългия тунел 777м минава през нос „Половинный”.
Като уникален паметник на инженерно постижение по онова време, КБЖД привлича за изграждането си инженери, архитекти и строители от много държави в Западна и Източна Европа. Въпреки някои реконструкции, галериите и тунелите на КБЖД и до ден днешен изпълняват функциите, за които са предназначени още в началото на XX-ти век. Във влака ще се сервира обяд.
Вечерта пристигаме в порт Байкал. Следва преход с ферибот (20 км, около30-40 мин);през р. Ангара на другия бряг, където ни чака автобус за трансфер до хотел Легенда Байкала 4* https://legend-of-baikal.ru/ru/placement/ или подобен в градчето Листвянка. Настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 5/ 29.08.2018 Листвянка (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
Закуска. Обзорна обиколка на Листвянка, която се намира до самия извор на р. Ангара на северо- западния бряг на езерото Байкал. Това е едно от най-посещаваните места на Байкал. От тук започват много туристически пътеки и водни екскурзии. През лятото е много популярен дайвинга, а през зимата има чудесни условия за сноуборд и ски. Този ден ще започнем с посещение на Свято- Николската църква от края на 19 век, построена само от дърво и музея „Байкал” – единствения музей на езерото в Русия. Посветен на езерото, вдъхновило стотици учени, музеят се намира близо до извора на река Ангара, привлича туристи и ценители от цял свят. Байкал е най-дълбокото езеро в света. В него се вливат над триста реки, а извира само една – Ангара. Дължината на Байкал е 636 километра, а формата му е като полумесец. Ширината му варира от 25 до 80 км, а площа се равнява на държави като Белгия, Холандия или Дания. Считано за най-старото езеро в света, то провокира учени от цял свят и от всички сфери на науката. Спорни са както периодът на произхода му, така и името му. Освен, че е уникален природен феномен, Байкал е и средище на култове, вярвания и легенди, които са живи и днес. Ще направим виртуално пътешествие на дъното на езерото Байкал с “ Батискаф”. Очаква Ви пълна илюзия за гмуркане на дълбочина 1637 м. Филмът е направен от истински подводни снимки, заснети близо до Листвянка, Малое море и остров Олхон.
Следва посещение на дендропарк «Каменушка», посветен на флората и фауната на байкалския регион.
В Байкал живеят над 2500 вида и подвида растения и животни, 2/3 от които обитават единствено този водоем. Идва и първото запознаване с местната кухня – обяд в рибен ресторант с ястие от прочутия сагудай или омул - сладководна риба, от групата на сьомгите, който се намира само в езерото Байкал. След обяд - посещение на връх Камък Черского – най-високата точка в областта на Листвянка. Изкачване със седалков лифт на височина 755 м. От върха на планината, от обзорна площадка, езерото Байкал може да се види в целиат му блясък, както и байкалска обсерватория, р. Ангара и Шаман камък , който се намира точно на границата между Байкал и река Ангара, а в далечините планинските върхове на Хабар-Дабана. И по традиция, като другите туристи, посетили Камък Черского, ще завържем панделка-лента на дърво (а защо, ще разберете на място). Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 6 / 30.08.2018 Листвянка - Талци- Листвянка (40 км) (Включено хранене: закуска и вечеря)
След закуска ще посетим етнографския музей Талци (музей под открито небе) с уникална дървена архитектура от царско време, който се намира на 20 км от Листвянка. Комплексът е разположен на брега на река Ангара, по пътя към езерото Байкал. Музеят е основан през 1966 г и заема 67 хектара. Посещението на музея ще бъде интересно за всеки, който иска да научи повече за бита и духовна култура на местните народи на Байкал – буряти, евенки и др. В музея има около 80 архитектурни паметника от региона на Иркутска област от 17-20 век и етнографски колекции от 10-20 век.
Свободно време за обяд в уютния „Трактир” със сибирска кухня на територията на комплекса.
След обяд ви предстои шоу на дресирани тюлени в местния „Нерпинариум”. „Нерпа” е името на един от трите вида тюлени в света, които живеят в сладки води и който се среща единствено в езерото Байкал. В естествени условия нерпа обитава по цялата акватория на езерото, основно в северната част на Байкал, но се среща и в южната част. Любимо място на байкалските тюлени са островите Ушкани, където има много риба, удобни скали и почти няма хора. Почти е невъзможно да се видят в природата тези предпазливи, плахи животни, но можете да се порадвате на дресирани нерпи. Какво могат тези артисти? Пеят и танцуват, играят топка и дори рисуват картини, които, ако решите, можете веднага да купите. Тук можете да си направите с тях снимка за спомен и да купите сувенири. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7/31.08.2018 Листвянка – ферибот МРС (п. Сахюрта ) - остров Олхон - п. Хужир (200 км, около 6-7 ч) (Включено хранене: закуска и вечеря)
След закуска отпътуване с автобус за остров Олхон, който наричат сърцето на Байкал. Езерото Байкал има 26 острова, Олхон е най-големият. Дължината му е 71 км, а ширината около 12 км. Недалеч от външната източна част на острова се намира най-дълбоката точка в Байкал - 1637 м. На острова има степни равнини със широки заливи, удобни за плаж през лятото, а островът е достатъчно голям да има свои собствени езера. Тук има и истинска сибирска тайга с гъсти гори, както и дори малка пустиня.
Възможност за обяд в ресторант по пътя. Автобусът ще ни закара до пристанище откъдето с фериботна линия през проток „Олхонски врати” с дължина 7 км (30 мин. път) ще стигнем до остров Олхон. На Олхон няма асфалтирани пътища, има само черни и единствения местен транспорт е руски военни джипове „УАЗ” с вместимост около 10 човек. Качване на „УАЗ” и заминаване (35 км, 40 мин)
до централното селище на острова – Хужир, туристически център на Олхон.
Настаняване в Baikal View Hotel 4* https://baikalview.com или подобен и пешеходна разходка за първо запознаване със селището , нос Бурхан и скала Шаманка в Сарайския залив. Нос Бурхан е една от основните забележителности на острова, считан е от местните за свещено място, а преданията твърдят, че божеството Бурхан обитава скалната пещера. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 8 /01.09.2018 остров Олхон – нос Хобой (18 км) (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
Днешният ден е посветен на Олхон и неговото очарование. След закуска ще потеглим с руски военни джипове за нос Хобой, в най-северния край на остров Олхон в близост до най-широкото място на Байкал (79,5 км). В превод от бурятски Олхон означава „Зъб”. По пътя ще направим спирки на местността „Три брата” , пади Узура , залив Саган- Хушун и други живописни кътчета на острова.
Ще прекосим приказни места с величествени скали, степи, пясъчни плажове.
Тук са се съхранили растения от доледниковия период. При хубаво време от върха на нос Хобой се вижда полуостров Свети Нос на източния бряг на езерото Байкал. Езерото е особено красиво по залез слънца. За обяд: пикник на открито.
На връщане, посещение на единствената православна светиня на острова – Храм на Икона на Богородица, който е построен през 2007 г. Вечеря и нощувка в хотела. Вечерта по желание - истинска руска баня с брезови метлички (сауна на дърва).

Ден 9/ 02.09.2018 остров Олхон - круиз по Малое море – остров Огой - остров Олхон (50км) (Включено хранене: закуска, обад и вечеря)
След закуска се качваме на корабче за целодневна екскурзия по Малое море до остров Огой с включен обяд на борда на кораба и посещение на целебни извори Сурхайти. Благодарение на необичайната растителност, много заливи, чистия пясък и красивите скали Малое море е считано за една от най-добрите ваканционни дестинации. Малое море това е частична акватория на езерото Байкал, която остров Олхон отделя от останалата част на огромното езеро. Природните условия на този район са просто великолепни: топло време през цялото лято и благодарение на малката дълбочина температура на водата 19-21 °С. Остров Огой се намира в сърцето на Малое море. Това е най-големият остров на Малое море и вторият по големина на Байкал, простиращ се от запад на изток на 3 км. Едно от свещените места на Азия. Основна забележителност на острова е будиската ступа-субурга, построена през 2005г (в превод от санскрита «suburga» означава «връх»). Вътре се намират свещени текстове, мощи на будистски светци, бронзова статуетка «Майката на всички буди» — Dakini Troma Nagmo. Смята се, че ако осем пъти обиколиш Ступата на Просветлението, можеш да забравиш за притеснения и мъки, да постигнеш хармония със себе си и света. Връщане в хотела,вечеря и нощувка.

Ден 10/03.09.2018 остров Олхон – п. Хужир –залив Загли, ферибот /проток Олхонски врати - Уст Ординск – Иркутск (300 км, около 6ч) (Включено хранене: закуска и вечеря)
След закуска пътуване с джипове „УАЗ” до ферибота, след което продължаваме с автобус по безкрайните тажерански степи до Иркутск. По пътя -спирка за почивка и самостоятелен обяд с местна бурятска кухня. Продължение към Уст Ординския бурятски автономен окръг, където ще посетим Бурятския национален музей. Бурятите са една от най-многобройните народности, живеещи на територията на Сибир. Бурятите са от монголски произход и имат много общи обичаи със своите монголски братовчеди, включително пасторалния номадизъм и използването на юрти за подслон. Говорят на бурятски език и изучаването му е задължително за всички буряти.
Съсредоточени са предимно в Република Бурятия, но също и в Уст Ординския бурятски автономен окръг в Иркутска област и Агинския бурятски автономен окръг в Забайкалски край на Русия, като общо наброяват около 436 хил. души. Други 100 хил. живеят в съседните страни – 70 хил. в Северна Монголия и около 25 хил. в Североизточен Китай. Уст Ординск е интересен, защото тук от поколение на поколение пазят основите на традициите и културата на бурятите. По време на посещението на музея ще се запознаете с Бурятския фолклор, националните игри и шамански ритуали. Продължаваме за Иркутск, който се намира на 70 км път. Настаняване в хотела Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/ или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 11/ 04.09.2018 Иркутск - София
Ранен трансфер за летище и отпътуване в 05:30 с полет на с Аерофлот през Москва. Кацане в България в 11:35ч. Край на програмата.

Цени

Цена за дете до 12 г или 3- ти възрастен е по запитване.

Цена включва:
 • Самолетен билет София-Иркутск-София на Аерофлот, чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
 • Летищни такси 146€/285 лв към 20.10.2017(цената подлежи на препотвърждаване при издаване на самолетния билет);
 • Трансфери и транспорт :
с климатизиран туристически автобус;
фериботи през р. Ангара и проток Олхонски врати;
руски военни джипове „УАЗ” на остров Олхон.
 • 10 нощувки в хотели:
3 нощувки в Иркутк в хотел Иркутск 3*/ категория Стандарт;
1 нощувка в Аршан в Комплекс Туяна / категория Стандарт;
3 нощувки в Листвянка в хотел Легенда Байкала 4*/ категория Реновиран Стандарт;
3 нощувки в Олхон в хотел Baikal View Hotel 4*/ Стандарт I категория.
 • 9 закуски в ресторанти на хотелите по програмата;
 • 8 вечери в ресторанти на хотелите по програмата;
 • 5 обяда по програмата;
 • Билет за екскурзионен влак «Золотая пряжка » по Кръгобайкалския железопътен път/ първа класа по маршрут „Слюдянка – порт Байкал”;
 • Панорамна екскурзия в Иркутск с включено посещение в музея на декабристите;
 • Пешеходна екскурзия в Аршан до дацан и водопадите на р. Кънгарге;
 • Екскурзия по Листвянка с посещение на лимнологическия музей „Байкал”, връх Черского и дървената Свято- Николска църква;
 • Посещение на етнографския музей „Талци” и шоу-програма в „Нерпинариум”;
 • Пешеходна екскурзия до Нос Бурхан и скалата Шаманка в п. Хужир
 • Целодневна автомобилна екскурзия до най-северния край на остров Олхон до Нос Хобой;
 • Круиз с корабче по Малое море до остров Огой с посещение на целебни извори и будистската Ступа
на Просветлението;
 • Посещение на Бурятския Национален музей в Уст Ординск , среща с шаман;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Местно екскурзоводско обслужване;
 • Водач/преводач на български език по време на пътуването;
 • Съдействие за издаване на туристическа виза в Русия;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 30 000 евро;

Цената не включва:
 • Туристическа виза -120 лв за български граждани;
 • Доплащане за единична стая – 750 лв;
 • Доплащане за застраховка ”Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. - 50 лв;
 • Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване;

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт, попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек;
 • Доплащането до 30-35 дни преди дата на тръгването и предоставяне на всички необходими документи за получаване на руска виза.

Анулационни условия:
 • В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
 • При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа в размер на внесения депозит;
 • При анулация от 44 до29 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
 • При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.

Данни за паспортен и визов режим:
 • За посещение на Русия се изисква виза, за която е необходимо 1 актуална снимка паспортен формат и попълнен визов формуляр;
 • Паспорт, валиден минимум 6 месеца от крайна датата на екскурзията;
 • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;

Ваксини:
 • Няма задължителни ваксинации за територии, през които минава тура. За индивидуални нужди се консултирайте с личния си лекар или посетете сайта на СЗО (Световната здравна организация) за най-актуалните препоръки.

Забележка:
 • Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 25 туристи.
 • В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената или при група от 20 до 24 туриста се доплаща - по 200 лв на човек
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Цената на екскурзията е формирана при курс 1 € = 68 руб (към 20.10.2017 г.). При увеличение на валутния курс повече от 5%, туроператор запазва правото да промени цената на пакета.
 • Туроператор си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.
 • Начин на плащане: в лева (в брой или по банкa)
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
 • Туроператорът има сключен застрахователен договор във връзка с раздел III от ЗТ "Отговорност на туроператора" със застрахователна компания "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43.

Хотели по програмата

Изпрати запитване